1. Homepage
  2. Economie

Boom in Azië, inzinking in de VS treft de Australische economie

Boom in Azië, inzinking in de VS treft de Australische economie
0

Gom in Azië, economische crisis in VS treft Australische economie

SYDNEY (AFP) — Boom in Azië en crisis in de Verenigde Staten treffen de economie van Australië, PrimeMinister Kevin Rudd waarschuwde maandag toen hij plannen schetste om de inflatie in toom te houden.

In zijn eerste grote toespraak over de economie sinds zijn Labour-partij in november de conservatieven van John Howard wegjoegbeloofde Rudd de overheidsuitgaven te verlagen om een ​​enorm begrotingsoverschot te realiseren.

Het doel zou een overschot van 1,5 procent van het bruto binnenlands product zijn in het boekjaar tot juni 2009, zei hij — ongeveer 18 miljard dollar (15,8 miljard dollar).

Tegelijkertijd heeft de regering gezworen de verkiezingstoezeggingen voor 31 miljard dollar aan belastingverlagingen na te komen.

Rudd vertelde bedrijfsleiders tijdens een ontbijtbijeenkomst in Perth dat Australië te maken had met “conflicterende economische stromingen”

Dit waren: “Een wereldeconomie (onder leiding van de Verenigde Staten) die lijkt te vertragen.Een aanhoudende hausse in de handelsvoorwaarden, gedreven door economieën in Azië-Pacific.En aanzienlijke binnenlandse inflatoire druk in eigen land.”

Rudd beschuldigde de aftredende regering ervan deze druk te hebben laten toenemen en zei dat zijn vijfpuntenplan stimulansen omvatte om particulier sparen aan te moedigen en tegelijkertijd vaardigheden aan te pakkentekorten en knelpunten in de infrastructuur.

Rudd, die zichzelf tijdens de verkiezingscampagne beschreef als een fiscaal conservatief, zei dat hij het begrotingsoverschot heeft voortgebracht — vergeleken met de doelstelling van 1,0 procent van de vorige regering –zou discipline vereisen.

“Dat vereist een vastberaden, gedisciplineerde benadering van uitgaven en een harde benadering van besparingen,” eraan toevoegend dat zijn “scheermesbende” verspillende maatregelen zou nemenuitgaven.

De verwachting is dat de inflatie dit jaar de doelstelling van 2-3 procent van de Reserve Bank of Australia zal overschrijden, wat het vooruitzicht op verdere renteverhogingen door de centrale bank vergroot.

De tarieven zijn op het hoogste niveau in 11 jaar van 6,75 procent na twee 25basispunten vorig jaar gestegen, en het effect op hypotheekkiezers zou een rol hebben gespeeld bij het afzetten van de vorige regering.

Rudd merkte op dat de verslechtering van de economische vooruitzichtenin de VS, Europa en Japan komt omdat de sterke groei in de regio Azië-Stille Oceaan de vraag naar de rijke minerale en energiebronnen van Australië blijft stimuleren.

“De komende jaren, zullen de ontwikkelingen in China steeds meer bepalend zijn voor zowel de mondiale als de Australische economische omstandigheden,’ zei hij.

“De Indiase economie is een van onze snelst groeiende exportmarkten geworden en zal naar verwachting doorzettenmet indrukwekkende economische groeipercentages.

“China en India samen waren goed voor ongeveer 40 procent van de groei van de Australische exportwaarde in 2006-2007.”

Door deze economische expansie in de regio was er meer behoefte aan zorgvuldig beheer van de binnenlandse economie, zei hij.

“En de meest dringende economische uitdaging in eigen land is inflatie.”

Je bent misschien geïnteresseerd in