1. Homepage
  2. Geschiedenis

Australië geschiedenis

Australië geschiedenis
0

Australische geschiedenis

De geschiedenis van Australië gaat terug tot in de prehistorie, zo’n eenenveertigduizend jaar geleden, tussen de vroegste menselijke bewoners van het Australische continent, totde eerste bekende opgraving van Australië in 1606 door Europeanen.Aangezien er echter geen schriftelijke bevestiging is gevonden van menselijk handelen in Australië voor die periode, wordt het tijdperk beschouwd als prehistorie en niet als geschiedenis.

De geschreven geschiedenis van Australië begon in 1606, toen een Nederlandernavigator Willem Janszoon, in zijn schip Duyfken, stippelde een route uit naar de Golf van Carpentaria, voor het eerst waargenomen en landde aan de westkust van het schiereiland Cape York.In 1616 nam Dirk Hatog, een Nederlandse zeeman, een nieuwe zuidelijke route van zijn gebruikelijke koers, waarbij hij de Indische Oceaan overstak, naar waar hij terechtkwam op het voor de kust gelegen eiland West-Australië.Hij werd de eerste erkende Europeaan die de Australische bodem betrad.

Kapitein James Cook verliet in 1768 Engeland voor een driejarige reis naar de Stille Oceaan die hem ook naar Australië leidde en landde op deoostkust bij Botany Bay op 29 april 1770. Kapitein James Cook bracht de regio in kaart en noemde het gebied New South Wales, en het waren hij en zijn bemanning, samen met de botanicus Sir Joseph Banks, die kort daarna een nederzetting in Australië handhaafden, eraan toevoegendnog een impact op de geschiedenis van Australië.

Twee extra expedities van Cook in de jaren 1770 vulden de informatie over het Australische eiland aan en effenden de verklaring van Groot-Brittannië naar het continent.Het was in deze tijd dat de Aboriginals weigerden de invloed van de Europeanen te accepteren, wat leidde tot frequente culturele botsingen.

Hoewel de Europeanen Australië een onaantrekkelijk en afgelegen nederzettingsland vonden,het had enig sociaal en strategisch belang vanuit een thuisland met stijgende misdaadcijfers en winstgevende belangen in de Stille Oceaan en Oost-Azië.Zelfs hun gevangenen werden vanwege de overvolle Britse gevangenissen naar strafkolonies in Australië gestuurd.

Na het einde van de Amerikaanse Revolutie in 1783 zette Groot-Brittannië snel stappen om de eerste nederzettingen in Australië te creërenomdat ze geen Britse veroordeelden meer naar Amerika konden vervoeren.Meer dan honderdvijftigduizend gevangenen werden in het midden van de 19e eeuw naar twee koloniën in Australië gestuurd, die de vroege terreinen van West-Australië en New South Wales vormden.

AtBegin 1793 arriveerden er meer vrije kolonisten en begon zich een sterke economie op te bouwen.De geschiedenis van Australië omvat echter ook de vele botsingen en bloedvergieten van de Aboriginals die de nieuwe nederzettingen verwierpen.Van 1820 tot 1880 heeft de geschiedenis van Australië belangrijke processen doorgemaakt die de basis legden voor de huidige samenleving.

De Australische grondwet werd van kracht in 1901 en is afgeleid van Britse parlementaire tradities, waaronder essentiële elementen van de Verenigde Statensysteem.Het hart van de geschiedenis van Australië in de twintigste eeuw is de vooruitgang geweest van zowel een nationale regering als een nationale cultuur.

Je bent misschien geïnteresseerd in