1. Homepage
  2. Wetenschap

Botanische prenten voor wetenschappelijk onderzoek en verzamelen

Botanische prenten voor wetenschappelijk onderzoek en verzamelen
0

Botanische prenten voor wetenschappelijk onderzoek en verzamelen

Botanische prenten hebben een prachtig tweeledig doel: het zijn mooie esthetische stukken, vergelijkbaar met beeldende kunst, maar ze hebben ook de nauwgezettedetails die nodig zijn voor de wetenschap.

Botanische prints weerspiegelen vaak de zorgen van de samenleving in de tijd waarin ze zijn gemaakt.Zo raasde de ’tulpenmanie’ in de 17e eeuw door Nederland, met het maken van prijstulpenbollen en prenten die de bollen illustreerden, gewilde artikelen.Fantasievolle Britse tuinen die in de 18e eeuw werden aangelegd, werden vakkundig weergegeven door een bekende Nederlandse bloemenkunstenaar, Jan Van Huysum.

Vanaf het begin van de 17e eeuw ondernamen Europese kunstenaars en wetenschappers enorme projecten om bloemen te verzamelen, vast te leggen en te catalogiserennatuur en haar verbazingwekkende verscheidenheid.Hortus Eysttensis was de eerste grote collectie botanische illustraties;het werd in 1613 gepubliceerd door Basilius Besler.Minstens 10 graveurs werkten onder toezicht van Besler om het 16-jarige project te voltooien, dat de adembenemende tuinen van de prins-bisschop van Eichstätt, in Duitsland, documenteerde.

In de achttiende eeuw kwamen Johann Wilhelm Weinmann en eentientallen anderen werkten aan illustraties om exotische planten in Engeland te introduceren.Voorbeelden van deze exoten zijn de bananenboom en lijsten van geïmporteerde en binnenlandse planten die werden gebruikt in kruidenremedies.

In de 19e eeuw werd er door de Amerikaanse uitgever Currier en Ives een populair arrangement van stillevenbloemen gedrukt en verspreidboeketten.Veel van de originele litho’s en afdrukken die door Currier en Ives zijn gemaakt, zijn nog steeds te zien in prominente musea in de Verenigde Staten.

Botanische afdrukken worden beschouwd als een samensmelting van kunst en wetenschap, en er zijn tegenwoordig veel boeken en websites diegedetailleerd het wetenschappelijke belang van deze prints.Met zo’n grote verscheidenheid aan plantensoorten, waarvan er vele nog onontdekt en naamloos zijn, is het van vitaal belang om een ​​volledig overzicht te hebben van het plantenleven zoals het in de geschiedenis is verschenen.De wetenschappelijke gemeenschap aanvaardt over het algemeen het idee dat planten het geheim bevatten van krachtige medicijnen die zullen worden gebruikt om veel van de hedendaagse ziekten en kwalen te beheersen of te genezen, en botanische prints bieden een manier om vast te leggen waar bepaalde planten in het verleden werden gebruikt en wanneer.

Naast hun wetenschappelijke waarde worden botanische prenten echter ook gewaardeerd door verzamelaars.Significante stukken, zoals die in Hortus Eysttensis, kunnen in prijs variëren van $ 1.800 – $ 6.200 (USD).Zoals in de meeste gevallen overleven de prenten in de Hortus-serie de tuin, die in 1634 door Zweedse troepen werd verwoest. In 1998 werd in Eichstätt een reconstructie van de oorspronkelijke tuin geopend voor het publiek.

Binnenhuisarchitecten hechten ook veel waarde aanbotanische prints vanwege hun schoonheid en delicate kleuren, hoewel de prints die in huizen en andere versierde gebouwen worden gebruikt, vaak herdrukken zijn die zijn verzameld en gefotokopieerd uit oude boeken.

Je bent misschien geïnteresseerd in