1. Homepage
  2. Cyberbeveiliging

Basisprincipes van computernetwerken

Basisprincipes van computernetwerken
0

Basisprincipes van computernetwerken

Een computernetwerk is een verzameling van twee of meer computers met onderlinge communicatie via een medium.Het communicatiemedium kan zijn via radiogolven, draden, infrarood, optische vezels, enzovoort.

Computernetwerken vormen een integraal onderdeel van ons dagelijks leven, met als belangrijkste reden communicatie.Het gebruik van computernetwerken is het delen van bronnen zoals faxmachines, printers, modems, bestanden enz., en andere toepassingen zijn databaseserver, computerserver, e-mail, chat, internet enz. De computer waarop de bronnen zijn aangesloten, wordtserver en de andere computers die toegang hebben tot de bron worden clients genoemd.In peer-to-peer computernetwerken zijn er geen servers.

Het delen van faxapparaten, printers en modems tussen veel computers en gebruikers verlaagt de operationele kosten.Een database op een computernetwerk is een zeer belangrijke toepassing omdat deze veel belangrijke gegevens en taken opslaat en uitvoert.E-mails en chats kunnen worden gebruikt voor onmiddellijke communicatie en het verzenden van bestanden op een computernetwerk.

De computernetwerken worden, afhankelijk van de grootte, geclassificeerd als Local Area Networks (LAN), WideArea Networks (WAN), Metropolitan Area Networks (MAN) en Personal Area Networks (PAN).De topologie (topologie is de manier waarop de computernetwerken en netwerkbronnen zijn verbonden) van het netwerk kan worden geclassificeerd als busnetwerk, ringnetwerk en sternetwerk.

De netwerkhardware bestaat in wezen uitbedrading, netwerkkaarten en een hub.Er zijn computernetwerkkaarten nodig zodat de ene computer kan begrijpen wat de andere computer “praat”.Netwerkkaarten hebben een uniek MAC-adres om computers op een computernetwerk te identificeren.Hubs verbinden alle computers in het netwerk.Hubs kunnen ook worden gebruikt om verbinding te maken met andere hubs om de omvang van het computernetwerk te vergroten.Twee computers kunnen met elkaar worden verbonden via Ethernet-kaarten of telefoonlijnen of stroomkabels voor communicatie. Er zijn hardwarekits verkrijgbaar voor ongeveer $ 100.

Als het aantal computers in een kantoor of eenthuis neemt toe, net als het aantal kabels, dus draadloos netwerken is een haalbare oplossing.In draadloze netwerken worden radiozendontvangers of infraroodsignalen gebruikt om te communiceren tussen computers en apparaten.Voorbeelden van draadloze netwerken zijn Wi-Fi en Bluetooth-technologie, hoewel er beveiligingsproblemen kunnen optreden bij draadloze netwerken.Consumenten hebben tegenwoordig echter een sterkere voorkeur voor draadloze netwerken.

Computernetwerken hebben een nieuwe dimensie toegevoegd aan de 21e eeuw.Tegenwoordig is de cyberwereld veel sneller en breder dan de echte wereld.Dit is allemaal mogelijk gemaakt dankzij computernetwerken.Computernetwerken hebben een revolutie teweeggebracht in zaken, communicatie, reizen, onderzoek, defensie, de samenleving en bijna alle menselijke inspanningen.De evolutie van computernetwerken heeft de technologische revolutie geholpen een grote sprong voorwaarts te maken.

Je bent misschien geïnteresseerd in