1. Homepage
  2. Cyberbeveiliging

Schrijver van computervirussen

Schrijver van computervirussen
0

Computer-Virus Writer’s

“Man. Geobsedeerd door computers. Geen vriendin. In de leeftijd van 14 tot 34. In staat om wereldwijd chaos te creëren.”

Bovenstaande beschrijving is het profiel van de gemiddelde schrijver van computervirussen, volgens Jan Hruska, de CEO van het Britse Sophos PLC, de op drie na grootste aanbieder van antivirusoplossingen ter wereld.

“Ze hebben een chronisch gebrek aan vriendinnen, zijn meestal sociaal ontoereikend en voelen zich gedwongen om zelfreplicerende codes te schrijven. Voor hen is het een vorm van digitale graffiti,” voegde Hruska toe.

Om cyberinfecties te creëren en te verspreiden, onderzoeken virusschrijvers bekende bugs in bestaande software of zoeken ze naar kwetsbaarheden in nieuwe versies.

Met steeds meer nieuwe OS-versies (besturingssysteem) zullen er meer nieuwevormen van virussen, aangezien elke afzonderlijke software of elk besturingssysteem nieuwe functies en nieuwe uitvoerbare bestanden zal bevatten die drager kunnen zijn van de infectie.

Uitvoerbare bestanden zijn bestanden diebij het starten van applicaties in het besturingssysteem van een computer, en zijn prominenter aanwezig in nieuwe platforms zoals Windows 2000 en Windows XP van Microsoft dan in het oudere DOS of Windows 3.1.

Virusschrijvers delen ookinformatie om varianten van dezelfde infectie te creëren, zoals de Klez-worm, een van de meest productieve virussen ter wereld.

De Klez, een worm voor massamailing die is ontstaan ​​in november 2001, verspreidt zich viae-mail met een breed scala aan berichten en vernietigt bestanden op lokale en netwerkschijven.

Maar het nieuws wordt erger.Recente gebeurtenissen hebben een mogelijk nieuwe trend blootgelegd: spammers betalen virusschrijvers om wormen te maken die een open proxy plaatsen, die de spammer vervolgens kan gebruiken om spam automatisch door te sturen.Velen vermoeden dat dit is gebeurd met het SoBig-virus.

De Sobig-wormen begonnen zich begin 2003 te verspreiden. Het ongebruikelijke was dat ze een vervaldatum bevatten en een korte levenscyclus kregen om te zien hoewerkte in het wild.

Het hebben van een vervaldatum maakt het virus ook gevaarlijker, omdat de meeste mensen binnen een paar weken op de hoogte zouden zijn gebracht van de nieuwe worm en de antivirusdefinities zouden zijn bijgewerkt.

Een variant van Sobig, Sobig-F, was zo efficiënt dat slechts een paar geïnfecteerde machines duizenden berichten konden verzenden.Sobig-F veroorzaakte een denial-of-service-effect op sommige netwerken, omdat e-mailservers verstopt raakten met kopieën van de worm.

Volgens Mikko Hypponen, manager antivirusonderzoek voor het in Finland gevestigde F-Secure Corp, Sobig-F heeft naar schatting 300 miljoen exemplaren van zichzelf verzonden.

Computer Economics, Inc. zegt: “Bijna 63.000 virussen zijn over het internet gerold en hebben naar schatting $ 65 miljard aan schade aangericht.”Er zijn echter weinig strafrechtelijke vervolgingen, de straffen zijn licht en slechts een handvol mensen zijn naar de gevangenis gegaan voor het verspreiden van destructieve bugs.

Waarom wordt er zo weinig gedaan?Verouderde wetten en jarenlang, hoe gek het ook klinkt, een ‘knipoog, knipoog’ of zelfs bewonderende houding tegenover virusmakers.

Eén persoon is in de Verenigde Staten naar de gevangenis gestuurd en slechts tweein Groot-Brittannië, zeggen de autoriteiten.Maar de lage cijfers zijn “niet een weerspiegeling van hoe serieus we deze zaken nemen, maar meer een weerspiegeling van het feit dat dit zeer moeilijk te vervolgen zaken zijn”, zegt Chris Painter, plaatsvervangend hoofd computercriminaliteit bij het Amerikaanse ministerie van Justitie..

Dus wat kunt u doen om uzelf te beschermen tegen computervirussen?

Zorg er in de eerste plaats voor dat u over bewezen antivirusbescherming beschikt, zoals Norton Anti-Virus van Symantecof McAfee’s ViruScan.

Bovendien, als u dit nog niet heeft gedaan, raad ik u ten zeerste aan Microsoft’s Service Pack 2 te installeren. SP2 verbetert de beveiliging van uw pc met een nieuwe WindowsFirewall, een verbeterde functie voor automatische updates en een pop-upadvertentieblokkering voor Internet Explorer.Bovendien biedt het nieuwe Beveiligingscentrum u een gebruiksvriendelijke interface om de beveiligingsapps van uw pc in de gaten te houden.

“Man. Geobsedeerd door computers. Geen vriendin. In de leeftijd van 14 tot 34 jaarIn staat om wereldwijd chaos te creëren.”

Ik ben geen psychiater, maar voor mij klinkt bovenstaande beschrijving meer als iemand met een paar “vleermuizen in de klokkentoren!”

Je bent misschien geïnteresseerd in