1. Hoofdpagina
  2. Geschiedenis

Geschiedenis van Costa Rica

Geschiedenis van Costa Rica
0

Geschiedenis van Costa Rica

Volgens de geschiedenis van Costa Rica dateert de eerste menselijke bewoning in Costa Rica van 10.000 jaar geleden.Toch was Costa Rica in het precolumbiaanse tijdperk een relatief achtergebleven gebied en was het in feite slechts dunbevolkt.

In een tijd waarin de meer geavanceerde beschavingen van Meso-Amerikahet noorden en de Andes in het zuiden indrukwekkende stenen architectonische bouwwerken hadden opgetrokken, was er volgens de geschiedenis van Costa Rica weinig teken van grote gemeenschappen.

Op 18 september 1502 arriveerde Columbus inLima.Op deze derde en laatste reis van hem naar Amerika gaven de annalen van de geschiedenis van Costa Rica aan dat er slechts ongeveer 20.000 inheemse inwoners in Costa Rica waren.Deze mensen scheidden zich af in afzonderlijke, autonome stammen, elk met verschillende culturen en gewoonten om zich van de anderen te onderscheiden.

De enige grote archeologische vindplaats is in Guayabo, 48 kilometer ten oosten van SanJosé.Volgens de geschiedenis van Costa Rica zou dit de locatie zijn van een oude stad, die dateert uit 1000 voor Christus. Op zijn hoogtepunt heeft de stad slechts 10.000 inwoners.Toch heeft de vindplaats, die momenteel wordt opgegraven, veel interessante artefacten van goud, jade en aardewerk opgeleverd, die allemaal in verschillende musea in San Jose te zien waren.

Volgens onsnaar de geschiedenis van Costa Rica, toen Columbus deze oude stad tegenkwam, gaven de Indianen hem goud, dat hij meenam naar Europa, samen met verhalen over het wonderbaarlijk fascinerende land en de overvloedige voorraad van het gele metaal.Toen latere avonturiers echter bij de kust aankwamen, werden ze alleen opgewacht door vijandige indianen, moerassen en ziekten.Het was ook hierdoor dat verschillende vroege pogingen om de Atlantische kust te koloniseren ook mislukten.Zo werd Costa Rica bijna een halve eeuw lang gepasseerd terwijl de kolonisatie doorging in de landen in het noorden en het zuiden.

Toen, in 1562, stuurde het Spaanse hoofdbestuurscentrum in Guatemala JuanVasqueze de Coronado naar Costa Rica als gouverneur.Dit was een keerpunt in de geschiedenis van Costa Rica, aangezien het de eerste relatief succesvolle pogingen markeerde om het land te koloniseren, met Cartago als hoofdstad.

De jonge kolonie had echter geen Indiase slaven om te werkenhet land, dus de vooruitgang was traag.Volgens de geschiedenis van Costa Rica werd het land vrijwel genegeerd door de Spaanse heersers in Guatemala tot het einde van de 18e eeuw, toen de nederzettingen tarwe en tabak begonnen te exporteren.

Op 15 september 1821, Costa RicaDe geschiedenis van Rica beleefde een ander keerpunt.Dit was de datum waarop Midden-Amerika onafhankelijk werd van Spanje.Het nieuws van het evenement bereikte Costa Rica echter pas een maand later.Op dat moment rees een nieuwe vraag: zal Costa Rica toetreden tot het nieuwe onafhankelijke Mexico of toetreden tot een nieuwe confederatie van Midden-Amerikaanse staten?Uiteindelijk sloot Costa Rica zich aan bij de confederatie en in 1824 koos Costa Rica zijn eerste president, Juan Mora Fernandez.

Misschien bent u geïnteresseerd

Over de auteur

Laat een reactie achter