1. Homepage
  2. Economie

Cyprus – Ontdek het geweldige vakantie-eiland in de Middellandse Zee

Cyprus – Ontdek het geweldige vakantie-eiland in de Middellandse Zee
0

Cyprus – Ontdek het geweldige vakantie-eiland in de Middellandse Zee

Cyprus is een eiland in de oostelijke Middellandse Zee, 113 km ten zuiden van Turkije en 120 km ten westen van deSyrische kust.Het metalen “koper” in het Engels komt van het Latijnse werk Cyprus.Op het eiland zijn grote hoeveelheden koper gevonden.Geografisch gezien ligt Cyprus in West-Azië.

Historisch gezien is Cyprus een bruggenhoofd geweest tussen Europa en Azië.Het kent afwisselende periodes van Levantijnse, Anatolische en Griekse invloeden.

In 1960 werd Cyprus onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.Toch behielden het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Turkije beperkte rechten om in te grijpen in de binnenlandse aangelegenheden van Cyprus.

De Republiek Cyprus is de regering van het eiland dat internationaal wordt erkend en het zuidelijke tweederde deel van het eiland controleert.Bijna alle buitenlandse regeringen erkennen de soevereiniteit van de Republiek Cyprus over heel Cyprus.

Turks-Cyprioten verzetten zich samen met Turkije tegen de heerschappij van de Republiek over Cyprus en noemen het de ‘Griekse autoriteit van Zuid-Cyprus’.Ze beheersen het noordelijke deel van het eiland, gevolgd door een militaire invasie door Turkije in het jaar 1974.

Sinds 1974 controleert de Republiek Cyprus het zuidelijke tweederde deel van het eiland en het Turks-Cypriotische bestuur het noordelijkeeen derde.In werkelijkheid strekt de macht van de regering zich alleen uit tot de Grieks-Cypriotische gecontroleerde gebieden, hoewel het een internationaal erkende autoriteit is.

Zelfs economisch is het eiland verdeeld in regeringsgebieden van Cyprus en door Noord-Turks-Cypriotische gebieden bestuurd.De Grieks-Cypriotische economie is welvarend, maar zeer gevoelig voor externe schokken.Er waren grillige groeipercentages in de jaren negentig die de kwetsbaarheid van de economie voor schommelingen in het toerisme weerspiegelen, veroorzaakt door politieke instabiliteit en economische omstandigheden in West-Europa.

De Turks-Cypriotische economie wordt geconfronteerd met problemen zoals het regelen van buitenlandse financiering, omdat deze alleen wordt erkend doorKalkoen.Ook buitenlandse bedrijven aarzelen om daar te investeren.Het heeft een vijfde van de bevolking en een derde van het BBP per hoofd van de bevolking van het zuiden.De economie blijft sterk afhankelijk van de landbouw en overheidsdiensten, die samen de helft van de beroepsbevolking in dienst hebben.

Om de zwakte van de economie te compenseren, biedt Turkije directe en indirecte steun aan toerisme, onderwijs, industrie, enz.

De Cyprioten behoren tot de meest welvarende mensen in het Middellandse Zeegebied.Het eiland promoot zijn imago als ‘brug’ tussen Oost en West, zijn goed opgeleide Engelssprekende bevolking, lage lokale kosten, goede luchtvaartverbindingen en telecommunicatie.

Grieks wordt voornamelijk gesproken in het zuiden en Turks in het noorden.Historisch gezien werd Grieks (het Cypriotische dialect) gesproken door bijna 82% van de bevolking van Cyprus.Naast Grieks en Turks wordt ook Engels veel gebruikt in Cyprus.

Het klimaat van Cyprus is gematigd met hete en droge zomers en koele en regenachtige winters.

Muziek op Cyprus heeft een verscheidenheid aan muziekvan klassieke, folk en populaire genres.Volksmuziek in Cyprus is vergelijkbaar met de volksmuziek van Griekenland en omvat dansen als sousta, syrtos, zeimbekikos, datsja’s en de kartsilamdhes.

Aangezien Cyprus tijdens de kruistochten een belangrijke voorpost van het christendom en de Europese beschaving was,verscheidenheid aan stijlen, waaronder muziek uit Armenië, Frankrijk, Griekenland en Arabieren, versmolten met de eigen cultuur van het eiland.

Cyprus heeft zijn grootsheid behouden door de jaren van onrust en blijft een geweldige toeristische bestemming ondanks politieke omwentelingen.Het is een unieke plek om te bezoeken met een eigen geschiedenis en cultuur.

Je bent misschien geïnteresseerd in