1. Hoofdpagina
  2. Wetenschap

Vergeet de remedie tegen kanker, hartaandoeningen, Alzheimer of diabetes.Tenzij …

Vergeet de remedie tegen kanker, hartaandoeningen, Alzheimer of diabetes.Tenzij …
0

Vergeet de remedie tegen kanker, hartaandoeningen, Alzheimer of diabetes.Tenzij …

Als u kanker, hartaandoeningen, Alzheimer of diabetes wilt genezen, reken dan niet op de academische wereld, het National Institute of Health(NIH), of de biotech/farmaceutische industrie.Met al het geld dat ze hebben uitgegeven aan onderzoek naar deze ziekten, hebben ze er weinig voor over.

In 1971, tijdens de State of the Union-toespraak, verklaarde president Nixon de oorlog aankanker die “een intensieve campagne voor het vinden van een remedie tegen kanker” voorstelt. Sinds 1971 hebben Amerikanen door middel van belastingen, donaties en particuliere R&D ongeveer $200 miljard aan voor inflatie gecorrigeerde dollars uitgegeven.Dit geld leverde 1,56 miljoen artikelen over kanker op.Toch zijn we vandaag niet dichter bij genezing dan in 1971. Waarom?

Bedenk wat Dr. Almog zei in zijn paper: Drug Industry in “depression” (Almog, D. Geneesmiddelenindustrie in “depressie”. Med Sci Monit. 2005 Jan;11(1):SR1-4, ik zou u willen verzoeken zijn artikel te lezen, het is een eye-opener over de relatie tussen academisch onderzoek encommerciële medicijnontdekking): “Als de basiswetenschap/biologie van ziekte niet beschikbaar is, komen er geen nieuwe medicijnen op de markt.” Met de miljarden dollars die door de NIH zijn uitgegeven aan basiswetenschap en de miljoenen artikelen die over het onderwerp zijn gepubliceerd, is de vraag: “Waarom is de basiswetenschap/biologie van ziekten niet beschikbaar? Individuele ontdekkingen in de biologie van ziekten bij de mens vormen de hoeksteen van nieuwe behandelingen. Bij het ontdekken van geneesmiddelen zijn deze fundamentele wetenschappelijke/biologische ontdekkingen echter ogenschijnlijk ongerelateerde puntenOm de punten met elkaar te verbinden heb je een theorie nodig.De blinde mannen en de olifant is een beroemd verhaal over zes blinde mannen die voor het eerst een olifant ontmoeten.Elke man, grijpend naar het enige kenmerk van het dier, dat hij het eerst leek te hebben aangeraakt, en niet in staat was het geheel te zien, handhaafde luidkeels zijn beperkte mening over de aard van het beest.De olifant werd beschouwd als een muur, een speer, een slang, een boom, een waaier of een touw, afhankelijk van of de blinde mannen eerst de zijkant, slagtand, slurf, knie, oor of staart van het wezen hadden gegrepen.Het verhaal belichaamt het probleem van de reductionistischebenadering in de biologie.Een recent boek Microcompetition with Foreign DNA and the Origin of Chronic Disease, door Hanan Polansky [11], presenteert een alternatief.Het boek identificeert de verstoring die atherosclerose, kanker, obesitas, osteoartritis, diabetes type II, alopecia, diabetes type I, multiple sclerose, astma, lupus, thyroïditis, inflammatoire darmziekte, reumatoïde artritis, psoriasis, atopischedermatitis, graft-versus-hostziekte en andere chronische ziekten, en beschrijft de volgorde van gebeurtenissen die leiden tot de verstoring van de moleculaire, cellulaire en klinische effecten.

Wat zijn de implicaties van het falen van de NIH? Een afname van het aantal nieuwe medicijnen dat door farmaceutische bedrijven wordt geïntroduceerd. Denk eens aan wat professor Taylor zegt in zijn paper: Minder nieuwe medicijnen uit de farmaceutische industrie (Taylor DMinder nieuwe medicijnen uit de farmaceutische industrie. BMJ. 2003 Feb 22;326(7386):408-9): “In 2002 werd wereldwijd meer dan $400 miljard aan medicijnen uitgegeven.Optimisten in de farmaceutische industrie geloven dat de wereldmarkt voor hun producten met ongeveer 10% per jaar zal blijven groeien, waarbij de Verenigde Staten zullen blijven leiden tot hogere uitgaven per hoofd van de bevolking.Ook de uitgaven aan onderzoek door de farmaceutische industrie nemen wereldwijd toe.Het is nu meer dan 45 miljard dollar per jaar — twee keer zoveel als aan het begin van de jaren negentig — en zal naar verwachting in 2005-2006 oplopen tot 55 miljard dollar.De bezorgdheid groeit echter over de productiviteit van het onderzoek dat door de grote farmaceutische bedrijven wordt gefinancierd…. Empirisch bewijs duidt op een productiviteitscrisis in farmaceutisch onderzoek.Het aantal wereldwijd geïntroduceerde geneesmiddelen die nieuwe actieve ingrediënten bevatten, daalde van gemiddeld meer dan 60 per jaar eind jaren tachtig tot 52 in 1991 en slechts 31 in 2001. Het totale aantal nieuwe actieve stoffen dat door de regelgevende instanties wordt beoordeeld, daalt nog steeds.”

Aan de ene kant stijgen de uitgaven voor onderzoek. Aan de andere kant neemt het aantal nieuwe medicijnen af. De professionals noemen deze situatie de productiviteitscrisisin de ontdekking van geneesmiddelen.

De NIH slaagde er niet in de zo broodnodige biologie van chronische ziekten te produceren omdat ze gevangen zit in de reductionistische mentaliteit. Dr. Hanan Polansky biedt een alternatief. Alswe een remedie willen voor kanker, hartaandoeningen, Alzheimer of diabetes, moeten we zijn alternatief serieus overwegen.

Misschien bent u geïnteresseerd

Over de auteur

Laat een reactie achter