1. Homepage
  2. Geschiedenis

Hoogtepunten uit de kaasgeschiedenis die meer dan 5000 jaar teruggaan

Hoogtepunten uit de kaasgeschiedenis die meer dan 5000 jaar teruggaan
0

Hoogtepunten uit de kaasgeschiedenis die meer dan 5000 jaar teruggaan

Het is geen verrassing dat kaas al heel lang bestaat.Met schattingen variërend van 5.000 jaar tot 10.000 jaar oud, is kaas eigenlijk ouder dan de geschiedenis.De meest geaccepteerde versie van de oorsprong is dat het waarschijnlijk de manier was waarop reeds zure melk werd bewaard.

Door te wachten tot de zure melk was gescheiden, konden de vaste stoffen worden verwijderd, geperst engezouten en daarna gegeten.Dit gebeurde waarschijnlijk in het Midden-Oosten.Deze vroege kazen waren waarschijnlijk erg zout en zuur.Op een later moment ontdekte iemand dat melk die in de maag van een kalf werd bewaard betere kaas werd en stremsel, het enzym dat melk helpt verteren, ging de kaasgeschiedenis in.

Ancient to Modern

Toen kaas eenmaal naar koelere klimaten reisde, werden zout en zuur iets minder belangrijk, waardoor microben en schimmels deel gingen uitmaken van de smaak van oude kazen.Kaas was belangrijk in het oude Griekenland en Rome.Het maken van kaas werd genoemd in de Odyssee van Homerus.Volgens de kaasgeschiedenis werd de kunst van het maken van kaas gevestigd tegen de tijd dat het Romeinse rijk aan de macht kwam.

De methoden die worden gebruikt om verschillende soorten melk in verschillende kazen te veranderen, zijn vergelijkbaaraan degenen die vandaag worden gebruikt.Kaas werd beschouwd als onderdeel van een alledaags dieet.Het Romeinse proces van het maken van kaas verspreidde zich over de bekende wereld.Toen het rijk achteruitging en viel, ging de kaasgeschiedenis vooruit.Toen de handel over lange afstand wegviel, begonnen lokale kaasmakers meer diverse kazen en processen te ontwikkelen.Frankrijk en Italië nemen hun plaats in de kaasgeschiedenis in door de grootste soorten kaas te hebben: ongeveer 400 elk.

In het moderne deel van de kaasgeschiedenis was de grote gebeurtenis de geïndustrialiseerde productie van kaas.In 1815 werd in Zwitserland de eerste kaasfabriek geopend. In de Verenigde Staten werd in 1851 de eerste kaasfabriek op grotere schaal geproduceerd in de Verenigde Staten. Tien jaar later begon de massaproductie van het noodzakelijke kaasingrediënt, stremsel.

Aan het begin van de twintigste eeuw was de wetenschap in staat zuivere microbiële culturen aan de mix toe te voegen.Rond de Tweede Wereldoorlog werd het traditionele kaasmaken overschaduwd door het maken van kaas in de fabriek.Tegenwoordig registreert de kaasgeschiedenis het feit dat de meeste kaas in de fabriek wordt gemaakt.In Amerika wordt meer smeltkaas gekocht dan welke andere soort dan ook.Smeltkaas is een mengsel van gewone kaas – meestal restjes – wat ongefermenteerde zuivelproducten, emulgatoren voor een gelijkmatigere smelting, extra zout en verschillende kleurstoffen voor levensmiddelen.

Je bent misschien geïnteresseerd in