1. Hoofdpagina
  2. Geschiedenis

Geschiedenis van salsasaus – de Mexicaanse connectie

Geschiedenis van salsasaus – de Mexicaanse connectie
0

Geschiedenis van salsasaus: de Mexicaanse connectie

De geschiedenis van salsasaus vindt zijn oorsprong bij de Inca’s.Salsa (combinatie van pepers, tomaten en andere specerijen) is terug te voeren op de Azteken, Maya’s en Inca’s.De Spanjaarden kwamen voor het eerst in aanraking met tomaten na hun verovering van Mexico in 1519-1521, wat het begin markeerde van de geschiedenis van de salsasaus.Azteekse heren combineerden tomaten met chilipepers, gemalen pompoenzaden en consumeerden ze voornamelijk als smaakmaker bij kalkoen, hertenvlees, kreeft en vis.Deze combinatie werd vervolgens in 1571 door Alonso de Molina salsa genoemd.

Charles E. Erath uit New Orleans was de eerste persoon in de geschiedenis van de salsasaus die begon met de productie van extract van Louisiana Pepper, Red HotCreoolse pepersaus in 1916. Een jaar later startte La Victoria Foods Salsa Brava in Los Angeles.

In 1923 begon Baumer Foods in Louisiana met de productie van Crystal Hot Sauce en in 1928 begon Bruce Foods met het makenOriginal Louisiana Hot Sauce – twee merken salsasaus die nog steeds bestaan.

In 1941 richtte Henry Tanklage La Victoria Sales Company op om een ​​nieuwe salsalijn van La Victoria op de markt te brengen.Hij introduceerde rode en groene taco- en enchilada-sauzen – de eerste van de hete salsa-sauzen in de VS.In 1946 nam hij de hele operatie van La Victoria over, die tien verschillende hete sauzen produceert die nu het hele salsaspectrum bestrijken, waaronder Green Chili Salsa en Red Salsa Jalapeña.

Volgens de hot saucegeschiedenis begon de productie van salsa in Texas in 1947 met David en Margaret Pace en hun picantesaus.In 1952 introduceerde La Victoria Foods de eerste commerciële tacosaus in de VS en in 1955 lanceerde La Preferida een lijn salsa’s.

In 1975 lanceerde Patti Swidler uit Arizona Desert Rose Salsa.Vier jaar later begon Dan Jardine in Austin (Texas) met het produceren van Jardine’s commerciële salsa, waardoor Austin in de geschiedenis van de salsasaus de reputatie kreeg van de hete saushoofdstad van Amerika.Een ander bedrijf uit Texas, de El Paso Chili Company, werd in 1980 opgericht door Norma en W. Park Kerr.In 1986 lanceerde Miguel’s Stowe Away in Vermont een salsalijn en in april 1986 begon Sauces & Salsas Ltd. in Ohio met de productie van hete pepersauzen en salsa’s van het merk Montezuma.

Tussen 1985 en 1990 groeide de verkoop van Mexicaanse sauzen met negenenzeventig procent;tussen 1988 en 1992 steeg het percentage Amerikaanse huishoudens dat salsa kocht van 16 naar 36. In 1992 waren Pace, Old El Paso, Frito-Lay, Chi-Chi’s,La Victoria, Ortega, Herdez en Newman’s Own.In 1993 was de concurrentie van kleinere salsabedrijven zo hevig dat Pace, Old El Paso en zes andere merken de omzet in Texas met drie procent zagen dalen.

Het grote nieuws in 1994 was de buy-outvan twee van de grootste bedrijven in de Fiery Foods Industry.Numero Uno-salsafabrikant Pace Foods werd verkocht aan Campbell Soup Company voor een astronomische 1,1 miljard dollar.

Enkele van de beste sauzen ooit geproduceerd in de geschiedenis van salsasaus

Jose Goldstein Artichoke Garlic Salsa bevat artisjokken uit Spanje met overheerlijke Californische knoflook.Zeker een hit met een zak chips of je favoriete vlees.Ook heerlijk bij pasta!

La Paloma Hot Salsa en La Paloma Mild Salsa zijn de beste in zijn soort.Zodra je de frisse, robuuste smaak van La Paloma Salsa proeft, ben je verslaafd.

Scorned Woman Salsa heeft de 1e plaats gewonnen in de Hot & Spicy Food Show van Fancy Food Magazine in1997.

Misschien bent u geïnteresseerd

Over de auteur

Laat een reactie achter