1. Homepage
  2. Wetenschap

Thuisonderwijs buiten de gebaande paden

Thuisonderwijs buiten de gebaande paden
0

Thuisonderwijs buiten de kaders

Mijn 12-jarige zoon is creatief en intelligent.Hij kan artistieke en geschreven werken componeren op een niveau dat dat van velen van zijn leeftijd te boven gaat.Dus waarom kan hij zo moeilijk zijn om les te geven?Bij het gebruik van het standaardcurriculum kan het zijn als tanden trekken om hem meer te laten doen dan het absolute minimum.Hij raast door de lessen en haalt cijfers die veel lager zijn dan hij kan halen, of hij raakt snel afgeleid en sleept met zijn voeten, waardoor het uren duurt om te voltooien wat minuten zou moeten duren.Lees verder om te zien hoe ik met deze problemen omging.

Toen ik het thuisonderwijs van mijn toen 10-jarige zoon overnam, gebruikte ik het traditionele leerplan dat hij eerder met zijn moeder gebruikte.Een deel van het curriculum werkte prima (we gebruiken nog steeds de Saksische wiskundeserie), maar andere traditionele thuisschoolcurricula leken gewoon het slechtste in mijn kind naar boven te halen.Hij zou zich snel vervelen.Hij verloor zijn focus en werd vaak afgeleid.Na een half jaar ben ik op zoek gegaan naar alternatieven.Toen ik nieuw materiaal vond, nam ik mijn zoon mee in het besluitvormingsproces.Hij leek daardoor veel meer verantwoordelijkheid te nemen, ook al had ik nog steeds het laatste woord over welk curriculum we uiteindelijk gebruikten.Enkele van de dingen die we doen, staan ​​hieronder vermeld.

We gebruiken een wetenschappelijke encyclopedie die we bij Sam’s Club hebben gekocht voor de wetenschap.Waarom?Van alle boeken die we hebben bekeken, was het de beste tekst om concepten uit te leggen en ze te relateren aan fenomenen uit de echte wereld (ook al was het niet bedoeld als schooltekst).We gaan samen zitten en lezen verschillende pagina’s van deze wetenschappelijke encyclopedie over een concept.Vervolgens laat ik mijn zoon een rapport van 100 woorden schrijven.Vervolgens bewerkt hij het rapport en werken we aan de zinsbouw.Aan het einde van de termijn printen we alle artikelen uit om een ​​rapport van 15 pagina’s te maken.Naast de rapporten doen we samen verwante wetenschappelijke experimenten en enkele van de jongere broers en zussen doen mee. Mijn zoon houdt van wetenschap!

Mijn zoon en zijn jongere broer krijgen geschiedenisles van mijn gepensioneerde schoonvader (die toevallig een hoofdvak geschiedenis heeft).Mijn schoonvader maakt gebruik van zijn bibliotheek met boeken en banden en neemt geschiedenisspecials op die de jongens kunnen bekijken.Nu zitten mijn jongens en ik ’s avonds samen om naar het avondnieuws te kijken – dit is volgens mij het resultaat van hun grootvader die actuele gebeurtenissen met hen bespreekt.Het huidige enthousiasme van een van mijn zoons voor geschiedenis is niet te vergelijken met de sleur van het doorploegen van een traditionele schoolgeschiedenistekst zoals vroeger.

Naast het volgen van lessen Engels en grammatica van een traditioneleschooltekst, moedig ik mijn zoon aan om creatief te schrijven.Hij begon zijn eigen kinderroman te schrijven, die hij nu bijna af heeft.Hij schrijft nogal dwaze dingen die geen standaardtarief zouden zijn voor een van de Engelse curricula die ik heb gezien.Maar hij schrijft.Sterker nog, hij schrijft veel!In 3 maanden vanaf het moment dat hij begon met het schrijven van deze roman, heb ik een duidelijke verbetering in zijn schrijven opgemerkt.Als het boek van mijn zoon klaar is, zal ik het online publiceren en zal ik ook een vriend die boekbindapparatuur bezit, enkele exemplaren laten binden voor onze familie en vrienden.

Samengevat, laat u nietingesloten raken in het traditionele curriculum van de thuisschool.Er zijn overal leermiddelen om ons heen als we maar goed genoeg zoeken.U hoeft geen “school”-tekst te gebruiken.Kijk op je boekenplanken of ga naar een plaatselijke tweedehandsboekwinkel om boeken te vinden die als goede teksten kunnen dienen.Betrek uw kind bij het besluitvormingsproces.Leen wat materiaal van je thuisonderwijsvrienden en bekijk de boeken met je kind.Gebruik wat voor zowel u als uw kind werkt.Gebruik alle beschikbare middelen en vooral, veel plezier terwijl u en uw kind leren!

Je bent misschien geïnteresseerd in