1. Homepage
  2. Wetenschap

Religie van rationaliteit wijdt ministers gratis

Religie van rationaliteit wijdt ministers gratis
0

Religie van Rationaliteit wijdt predikanten gratis

De Tempel van de Aarde heeft onlangs aangekondigd dat het iedereen online (op www.templeofearth.com) gratis zal wijden.Dit is natuurlijk niets nieuws.Veel online religieuze organisaties bieden gratis wijding aan.Maar de Temple of Earth wil iets bieden dat kwalitatief anders is dan de andere.

‘De TOE’, zoals het liefkozend wordt genoemd door zijn aanhangers, is ”s werelds eerste religie van de rede.” Dat wil zeggen, het is gericht op het promoten van rationaliteit en een soort humanistische filosofie die spirituele opvattingen omarmt, maar niet stopt met het geven van duidelijke uitleg over het leven, het universum en alles.

“Dit is geen atheïsme,” stelt de diaken van de tempel: “We zeggen niet dat er geen God is. Maar het idee van God is zo abstract en betekent zoveel dingen voor zoveel mensen dat vragen erover zinloos zijn. Veel mensen zeggen dat God de natuur isIn dat geval zou het bestuderen van de natuurwetten hetzelfde zijn als proberen God te begrijpen. En dit is wat we doen. Maar waarom noemen we het God? We noemen het gewoon natuur.”

Volgens dewebsite hebben religieuze organisaties ongekende voordelen gehaald uit hun status als religies, terwijl rationalisten geen effectieve manier hebben gehad om samen te werken om steun, kameraadschap en spirituele inspiratie te bieden.

Wat de vraag oproept: kan men zowel rationeel als spiritueel zijn??De TOE zegt ja.”De grote filosofen en geleerden uit de renaissance waren in gelijke delen wetenschapper en kunstenaar”, legt de diaken uit, “ze zagen de spiritualiteit die inherent is aan systemen. Daarmee bedoel ik het mysterie van patronen die onze huidige berekening te boven gaan. Het verschil tussen een rationalisten een religieus is dat de rationalist actief probeert die patronen te onderzoeken en te begrijpen. De religieus fan beweert dat hij het al zo goed als door heeft. Hiervoor geeft onze samenleving hen een speciale dispensatie. Dat vinden we oneerlijk.”

Om gewijd te worden, hoeft men alleen maar de website te bezoeken en de essentiële details op te geven: naam, datum en de gewenste religieuze titel.Enkele seconden later verschijnt er een kleurrijk certificaat dat de wijding aankondigt.Van daaruit is het aan de pasgewijde predikant om te beslissen wat hij of zij ermee wil doen.Veel staten staan ​​ministers van welke religie dan ook toe om huwelijksceremonies te leiden.Bronnen op de TOE-website bieden suggesties voor het vormen van een “TOE-ring” – in wezen een besloten gemeente van gelijkgestemde predikanten.Andere certificaten met het Tempelzegel zijn beschikbaar om te downloaden – certificaten van vriendschap, liefde, babynamen en zelfs huisdiernamen.Ze zijn allemaal gratis.

“We doen dit niet voor financieel gewin, maar om rationaliteit in de wereld te promoten”, zegt de diaken, “Je zou kunnen stellen dat elke gruweldaad die voorkomt ondermenselijke wezens is een direct resultaat van de verheerlijking van irrationaliteit. Als we mensen kunnen aanmoedigen om rationeel denken te vereren op dezelfde manier als anderen doen met religie, kan dit een echt, blijvend en positief effect op de wereld hebben.”

Op de vraag naar de wreedheden die het gevolg zijn van de excessen van de wetenschap, antwoordt de diaken: “De wetenschap is niet verantwoordelijk voor de slechte dingen die mensen doen. Wetenschap levert pure informatie. Het is aan ons hoe we interpreteren en wat we ermee doeninformatie. Hoe rationeler we zijn, hoe beter onze keuzes zullen zijn.”

En hoe zit het met gevoel en intuïtie?Volgens de Tempel van de Aarde zijn deze cruciaal voor de menselijke creativiteit, maar de rede moet altijd de uiteindelijke scheidsrechter van de waarheid zijn.”Intuïtie zonder reden is het ontstaan ​​van genocide,” benadrukt de diaken.

En liefde?Er is toch zeker geen plaats voor liefde in een religie van rationaliteit.Maar de diaken antwoordt: “Integendeel. Liefde is het meest rationele in de wereld. Zonder elkaar zijn we niets. Liefde, affiniteit, vriendschap – dit is de essentie van de mensheid. Liefde is misschien wel de oorzaak van taal enhet intellect en de cultuur in de eerste plaats. De TOE is zowel een religie van liefde als een religie van de rede. En we erkennen dat de rede ons kan helpen meer van de mensheid lief te hebben en te omarmen dan enige ideologie of traditionele religie ooit zou kunnen.”

Volgens de diaken is er veel belangstelling getoond en hoewel hij niet wil onthullen hoeveel predikanten er al zijn gewijd, antwoordt hij met een glimlach: “De respons is fenomenaal.”

Je bent misschien geïnteresseerd in