1. Homepage
  2. Economie

Sterke woningwinsten zorgen voor economische groei

Sterke woningwinsten zorgen voor economische groei
0

Sterke woningwinst zorgt voor economische groei

Consumentenuitgaven, toegenomen investeringen en een hete huizenmarkt hebben ertoe geleid dat de Britse economie de voorspellingen voor het eerste kwartaal heeft overtroffen.

Het bbp is met bijna 3% gestegen ten opzichte van vorig jaar op hetzelfde moment en is 2,8% hoger dan eerdere prognoses hadden verwacht.

De economie wordt aangewakkerdeen groeiende huizenmarkt, waar de huizenprijzen blijven stijgen, ondanks recente renteverhogingen waarvan de Bank of England hoopte dat ze de zaken wat zouden verkoelen.

De rentetarieven van bijna 6% zijnop een hoogste punt in 6 jaar, maar investeerders en huizenkopers lijken de stijgende rentes te negeren.Huizenkopers hebben het afgelopen jaar vrijwel overal melding gemaakt van substantiële en recordstijgingen van de waarde van hun huizen, en zolang de huizenprijzen blijven stijgen, verwachten analisten dat de vraag naar huizen en andere leningen sterk zal blijven.

De consumentenbestedingen zijn in het afgelopen kwartaal met 0,6% gestegen en de investeringen zijn met bijna 2% gestegen.Diensten zijn verreweg de grootste sector van de economie en deze sector heeft ook een sterke groei laten zien.

Analisten zeggen dat de echte motor achter de economische groei een huizenmarkt is die mensenhet vertrouwen om uit te geven.Nu de huizenprijzen het afgelopen jaar met 13% zijn gestegen, zijn er op dit moment veel huiseigenaren met wat extra geld en extra vertrouwen.

De financiële dienstverlening heeft een sterke groei laten zien,deels als reactie op een toenemende vraag naar aandelen en leningen voor woningen, nu mensen verhuizen om te profiteren van de stijging van de waarde van aandelen en de dramatische stijgingen van de huizenwaarde, waardoor ze een grotere financiële buffer hebben om mee te werken.

Veel adviseurs voorspellen een nieuwe rentestijging om de sterke economie en de stijgende inflatie te bestrijden, en veel slimme leningzoekers gebruiken de huidige relatief lage tarieven om nu, voordat de waarschijnlijkeer komen hogere tarieven.

De huizenmarkt vertoont geen tekenen van afkoeling, zelfs niet met centrale planningsmaatregelen, en de economie zou moeten blijven groeien, aangedreven door een huizenmarktmotor die consumentenvertrouwen en uitgaven.

Je bent misschien geïnteresseerd in