1. Homepage
  2. Zelf Verbetering

De kunst van zelfverbetering

De kunst van zelfverbetering
0

De kunst van zelfverbetering

Er bestaat geen twijfel over: zelfverbetering is big business.Waar we ook kijken, we lijken mannen te zien gekleed in pakken en chique kapsels.Ze dragen piepkleine microfoontjes met oortjes en spreken ons aan alsof we de jaarlijkse algemene vergadering bijwonen van hun multinationale zelfontwikkelingsbedrijf, wat, denk ik, niet zo ver van de waarheid is.Ze spreken tot ons in soundbites;“Ik ga je laten zien hoe…”, “je hoeft alleen maar mijn plan te volgen: nadenken is niet nodig;volg gewoon het plan”.Succes en winnen, prediken ze tegen het publiek, zijn zeker.

Maar is zelfontplooiing zeker?Als je, net als ik, gelooft dat zelfontplooiing een levensreis is die nooit voltooid is, dan weet je dat de enige zekerheid is dat de zoektocht naar zelfontplooiing verre van zeker is.De reis zal meer mislukkingen dan successen met zich meebrengen, meer verlies dan winst en meer zelftwijfel dan we denken te kunnen verdragen.De enige manier om jezelf te verbeteren, is door de gewoonten en aannames die we gaandeweg hebben verzameld, ter discussie te stellen.Er is moed voor nodig om op pad te gaan zonder garantie dat we zullen vinden wat we willen.Geen enkel ‘succesplan’ zou een dergelijke handelwijze overwegen!

Dus, als we geen hulp kunnen krijgen van de ‘goeroes’ voor zelfverbetering, tot wie kunnen we ons dan wenden?

Het antwoord is, denk ik, te kijken naar de mensen die altijd elk aspect van de menselijke conditie hebben onderzocht.Ze vonden niet altijd het antwoord, maar ze hadden allemaal moed.Het zijn natuurlijk de kunstenaars van de wereld.

Hoe kan een schilderij ons helpen ons doel van zelfverbetering te bereiken, vraag je je misschien af?Welnu, sommige schilderijen helpen om sereniteit en een gevoel van innerlijke vrede te brengen;Ik voel dit elke keer als ik naar een impressionistisch schilderij kijk, vooral schilderijen van Berthe Morisot.Ze werd tijdens haar leven nooit erkend als een groot kunstenaar;ze werd verbannen naar de categorie van ‘vrouwelijke’ kunstenaars vanwege haar gebruikelijke onderwerpen – vrouwen, kinderen en huiselijke taferelen.Haar schilderijen zijn intens intiem.Ze is een voorbeeld van iemand die nooit opgaf om na te streven wat ze dacht dat de moeite waard was, ondanks dat ze grotendeels werd genegeerd.

Jackson Pollock wekt andere, maar even krachtige gevoelens op.Vroeger geloofde ik dat alle moderne kunstenaars “gooi gewoon een beetje verf op een doek en noem het kunst”.Mijn vooroordelen werden weggevaagd toen ik het geluk had een tentoonstelling bij te wonen die aan zijn werk was gewijd.Zijn schilderijen waren mooi en daagden de manier uit waarop ik naar een schilderij kijk.De zoektocht naar je innerlijke zelf heeft alles te maken met het uitdagen van je huidige opvattingen.

Muziek is voor ons waarschijnlijk de gemakkelijkste kunst om te accepteren als hulpmiddel bij onze zoektocht naar zelfontplooiing.Hoe vaak zorgt een bepaald muziekstuk ervoor dat we ons gelukkig, ontspannen, romantisch, hoopvol, vervuld voelen?Noem maar op, muziek raakt alle knoppen.Mijn favoriete muziek is alles van Beethoven.Zijn muziek laat me al het bovengenoemde voelen.Hij was een man die niets minder dan perfectie accepteerde.Hij sorteerde verlossing door zijn muziek.Uiteindelijk vond hij het niet en voelde hij zich een groot deel van zijn leven alleen.Maar zijn moed en overtuiging maakten zijn leven, en talloze anderen, tot iets beters.Zijn laatste woorden waren “Applaus, mijn vrienden, de komedie is voorbij.”

Misschien komt onze grootste inspiratie van schrijvers. Ze hebben mij en miljoenen anderen geholpen om deinnerlijk. Het leven zou een veel slechtere ervaring zijn zonder onze grote schrijvers. Ik zal niet alle schrijvers noemen die mij hebben geïnspireerd; het zijn er te veel. Maar als er één ding is dat ik je zou willen aansporen om te doen, dan is het lezen. Als je niet zeker weet wie je moet lezen, ga dan naar een bibliotheek en vraag het! Vertel de bibliothecaris wat je wilt ervaren, voelen of leren als je een boek leest. Zij zullen je helpen;versla je. Als je niet naar een bibliotheek kunt, word dan lid van een leesclub op internet. Het enige dat ik heb ontdekt, is dat mensen die van lezen houden, graag anderen helpen boeken te lezen.

Dus vergeet die testosteron-seminars, koste wat het kost-seminars, e-boeken en dvd’s te kopen. Ga naar een schilderij kijken of ga op de bank liggen en luister naar muziek of dans er misschien wild op, kry ermee, bedrijf er op tijd de liefde mee;of ga lekker liggen en lees een boek dat je brengt waar je nooit voor mogelijk had gehouden.

Misschien kom je niet waar je wilt, maar kunst begeleidt je bij elke stap.

Je bent misschien geïnteresseerd in