1. Hoofdpagina
  2. Wetenschap

Het ontbrekende ingrediënt

Het ontbrekende ingrediënt
0

Het ontbrekende ingrediënt

Het is je misschien niet opgevallen, maar er ontbreekt een bepaald ingrediënt in het voedsel dat we eten en dat kan je leven verwoesten.Neem bijvoorbeeld asperges.Wat kan er nu ontbreken?Ik ben een chef-kok, ik kan je helpen.

Ik weet het.Ik weet.Groenten die paars zijn zijn in en je koopt je paarse passie asperges van de boerderij vers.Niets van dat spul dat gemiddeld 1250 mijl wordt vervoerd van fabrieksboerderijen om uitgeput op het schap te komen op uw markt.Nee.Je haalt de goede dingen, biologisch geteeld, van de boerenmarkt en kookt het op de enige goedgekeurde, juiste en juiste manier;je stoomt het (volgens een recente studie in de Journal of the Science of Food).Goed.

Dan proef je het en het smaakt enorm goed.Wat ontbreekt er?Misschien, stelt je chef voor, voeg je een beetje Meyers-citroenboter toe, wat Frans zeezout en geïmporteerde, versgemalen zwarte peper.Nu smaakt het echt goed, jij gourmett met een persoonlijke kok.Maar ontbreekt er nog iets?

Nu lees je de kleine lettertjes en ontdek je dat de meeste essentiële voedingsstoffen folaat of vitamine B9 er gewoon niet allemaal in zitten en wat er wel was, ging verloren toen je het kookte(volgens de USDA).En tot overmaat van ramp maakt het niet uit waar je de asperges hebt gekocht en of ze paars, wit of groen zijn.Omdat het enige dat het Amerikaanse ministerie van landbouw zeker weet, is dat het in de eerste plaats waarschijnlijk niet voldoende folaat voor u heeft.Lees verder.

Oké.Foliumzuur is dus kleurloos, iets wat je niet kunt proeven en waar je niet zonder kunt.In feite hebben jij en ik en welke kleur asperges je ook eet, iets gemeen: niemand van ons kan leven zonder foliumzuur (Andrew D. Hanson, Horticulture Sciences Department, University of Florida, persoonlijke communicatie).Door deductie weten we dat de asperges genoeg voor zichzelf hebben gemaakt, maar misschien niet genoeg voor jou.Dus hoe weet je er genoeg van daar of niet daar?

Dat weet je niet, punt uit.De wetenschap zou het je kunnen vertellen, maar probeer dat antwoord te vinden.Je zou natuurlijk voor en na het koken een voedingsanalyse kunnen laten doen en dan weet je het zeker.Maar dat zou je een hoop sla kosten, als je begrijpt wat ik bedoel.En de asperges zouden niet erg lekker op het bord zijn en ik zou stoppen als uw chef-kok.

U zegt, wat dan nog?Ik wist dat dat eraan zat te komen.Je leven zonder voldoende foliumzuur of vitamine B9?Als je primaire bron van foliumzuur asperges was, zou je uiteindelijk een groot aantal verwoestende gezondheidsproblemen kunnen oplopen.Hier is de korte lijst: hartaandoeningen, geboorteafwijkingen, ontwikkelingsachterstand (bij kinderen) en lage niveaus kunnen leiden tot bloedarmoede bij volwassenen, samen met een verhoogd risico op darmkanker.Oh, je lichaam heeft absoluut foliumzuur nodig om nieuwe cellen en genetisch materiaal te maken.Stop met details.

Maar gooi de asperges nog niet weg.

Terwijl de wetenschap het verhaal van dit ontbrekende ingrediënt opbouwde, bestudeerdestudie, en ontdekte wat er met ons gebeurt als het er niet allemaal is, kwam de federale overheid tussenbeide om het probleem op te lossen.Maar eerst bewees de wetenschap dat we niet genoeg foliumzuur uit onze natuurlijke voeding kregen.In feite heeft de wetenschap zo’n 50 jaar geleden bewezen dat het voedsel dat het rijkst is aan foliumzuur asperges is (of was), maar het wordt ook aangetroffen in andere groene bladgroenten, eieren en bonen.Dit alles is gepubliceerd door de USDA en de FDA.In 1998 begon de Food and Drug Administration echter van bepaalde graanproducenten te eisen dat ze hun voedsel verrijkten met foliumzuur, een synthetische vorm van foliumzuur.

En kleine tekorten aan foliumzuur worden zeldzaam,volgens voedingsdeskundigen (dat is wat bijna elke gediplomeerde voedingsdeskundige waarmee je contact kunt opnemen hoogstwaarschijnlijk zou zeggen: neem contact op met een paar en kijk).

Maar de niveaus van foliumzuur in onze natuurlijke voedingsmiddelen zijn nog te laag.laag om onze gezondheid te behouden en we moeten ons dieet versterken of de gevolgen ondervinden.We weten dit zeker omdat de wetenschap het zonder enige twijfel en met instemming van de federale regering heeft vastgesteld.Bovendien zegt niemand minder dan de Harvard University (van het Harvard’s Department of Public Health) dat verse groenten en fruit alleen ons niet van voldoende voeding kunnen voorzien. We hebben supplementen nodig om de ontbrekende ingrediënten in ons voedsel aan te vullen.

Dus we weten nu dat er ingrediënten ontbreken in ons voedsel die er wel waren maar nu niet meer zijn en we weten niet waarom: de basislijn voor het verkrijgen van voldoende voeding uit ons voedsel is verschoven.

Als uw chef raad ik aan dat u waarschijnlijk het beste uw asperges kunt eten, gestoomd en gesausd, en er een vitaminesupplement bij kunt doen dat rijk is aan foliumzuur (een dagelijkse dosis van 400 tot 800 mcg wordt aanbevolen door de FDA – bekijk het metuw arts voordat u begint).

Als u niet graag zoekt naar ontbrekende ingrediënten in uw eten, kunt u natuurlijk ontbijtgranen eten die zijn verrijkt met foliumzuur en andere lekkere ingrediënten.

Misschien bent u geïnteresseerd

Over de auteur

Laat een reactie achter