1. Homepage
  2. Wetenschap

De wetenschappelijke methode begrijpen

De wetenschappelijke methode begrijpen
0

De wetenschappelijke methode begrijpen

Het begrijpen van de wetenschappelijke methode en hoe deze te volgen, is essentieel voor het opbouwen van een goede reputatie in de technische gemeenschap.Met betrekking tot wetenschapsbeurzen: naarmate een student vordert in leerjaren, zullen de juryleden steeds meer aandacht vragen voor het gebruik van de wetenschappelijke methode.

Hier is mijn beschrijving in zeven stappen van de wetenschappelijkemethode.

1.De vraag definiëren 2. Informatie en bronnen verzamelen 3. Hypothese formuleren 4. Experiment uitvoeren en gegevens verzamelen 5. Gegevens analyseren 6. Gegevens interpreteren en conclusies trekken die dienen als uitgangspunt voor nieuwe hypothesen 7. Resultaten publiceren

Als je tijdens wetenschapswedstrijden kunt laten zien dat je de wetenschappelijke methode volgt, ben je goed op weg om indruk te maken op de juryleden.

Kortom, begin gewoon.door uw vraag en onderwerp te definiëren.Vorm daarna een hypothese en voer je experimenten uit.Stap 6 is waar u die gegevens gebruikt om nieuwe hypothesen of theorieën over uw wetenschappelijke onderwerp te maken.Als je wilt, kun je die nieuwe hypothese nemen die je zojuist hebt ontwikkeld en opnieuw beginnen vanaf stap 3, en dan teruggaan naar stap 6. Volg deze cyclus zo vaak als je wilt.Hoe gerichter uw informatie en experimenten, hoe beter.

Wilt u een voorbeeld om te verduidelijken hoe u de wetenschappelijke methode gebruikt?

Stel u voor dat udoet uw project op “Heet water” en we gaan de stappen van de wetenschappelijke methode volgen.

1.Formuleer je vraag.

Wat dacht je van iets dwaas, zoals “Zal kokend water iemands hand verbranden?”

2.Vind veel informatie over warm water en leer er alles over.

3.Vorm nu een hypothese op basis van je onderzoek.Onze hypothese is: “Een persoon loopt geen brandwonden op door contact met kokend water.” Hopelijk ben je slim genoeg om te weten dat dit niet waar is, maar laten we doen alsof we niet alleen voor deomwille van het voorbeeld.

4.Nu voeren we onze experimenten uit.In het echte leven weten we dat we ons zullen verbranden met kokend water, en we mogen het nooit aanraken!Maar stel dat de onderzoeker geen idee heeft.Ze voeren tests uit om te zien of contact met kokend water iemand verbrandt.SLECHT IDEE!

5.Kijk nu naar uw gegevens.Waarschijnlijk heeft iedereen in de experimenten tijdens de tests zijn huid verbrand.Het lijkt erop dat kokend water brandwonden veroorzaakt!DUH!

6.Interpreteer de gegevens.Hmm…onze hypothese klopte helemaal niet.Onze experimenten hebben aangetoond dat kokend water brandwonden kan veroorzaken.

7.Publiceer je resultaten.Ik hoop echt dat je nooit zo’n project maakt, maar dit is je kans om de wereld te laten zien wat er gebeurt als je kokend water aanraakt!

Onthoud, don’t verander je hypothese omdat je definitieve gegevens er niet mee overeenkwamen.Je krijgt niet meer krediet voor het hebben van een juiste hypothese.U krijgt erkenning voor het volgen van de wetenschappelijke methode en het komen tot een juiste conclusie op basis van uw gegevens.

Vergeet niet mogelijke redenen voor experimentele fouten op te nemen.

Als u deze stappen volgt, zal uw project of experiment zinvol zijn voor iedereen die het bekijkt en heeft u een goede kans van slagen!

Je bent misschien geïnteresseerd in