1. Homepage
  2. Economie

Het aantal vacatures stijgt naar een record

Het aantal vacatures stijgt naar een record
0

Vacatures stijgen tot record

De WERKLOOSHEID zal verder dalen nu het aantal vacatures tot recordniveaus stijgt, waardoor speculaties over een nieuwe rentestijging worden aangewakkerd.

Volgens het Australian Bureau of Statistics zijn de nationale vacatures in de drie maanden tot augustus met 2,9 procent gestegen, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Vacatures gestegenmet 11,9 procent in het jaar tot augustus.

CommSec-aandeleneconoom Martin Arnold zei dat nu de vacatures op een recordhoogte staan, het werkloosheidspercentage zou dalen tot onder de 4 procent – vanhet huidige percentage is 4,3 procent, aangezien de zakelijke omstandigheden bazen aanmoedigden om meer personeel te zoeken.

“De Australische economie laat een solide groei zien en de zakelijke omstandigheden zijn vrijwel zo goed als maar kan,”zei hij.

De kracht van de economie bracht een gefrustreerde John Howard ertoe te zeggen dat het publiek de regering niet de eer gafof economisch management.

“Ik denk dat er een mening is in de gemeenschap… misschien een aanzienlijk aantal dat, op de een of andere manier, onze economische kracht en onze economische stabiliteit en groeidat de economie op de automatische piloot draait’, vertelde de premier gisteren op een openbaar forum in Ocean Grove aan de Victoriaanse kust.

Hij zei dat dit een van de redenen was waaromde regering deed het zo slecht in de opiniepeilingen: “Ik denk dat mensen de Australische economie als vanzelfsprekend beginnen te beschouwen.”

Seizoengecorrigeerde vacatures bedroegen in totaal 172.700 in dedrie maanden tot augustus.

De heer Arnold zei dat er minder dan drie werklozen waren voor elke vacature, het laagste niveau ooit geregistreerd.

Zakelijke dienstverlening is een van de sterkste groeigebieden, met 45.200 vacatures, 28,4 procent meer dan een jaar geleden.

Het aantal vacaturest in de communicatie-industrie is in dezelfde periode meer dan verdubbeld tot 2800.

Er was een sterke vraag naar arbeidskrachten in de bouw, de detailhandel en de transportsector.

Gebieden die minder wanhopig lijken te zijn op personeel, zijn onder meer horeca, recreatie en persoonlijke dienstverlening.

De publieke sector blijft groeien, met een aantal vacatures van 11,8procent hoger dan een jaar geleden.

In het jaar tot augustus waren de vacatures in de snelgroeiende staat West-Australië ongecorrigeerd met 31,8 procent gestegen, gevolgd door de ACT, diesteeg met 31 procent.

Alleen Queensland kende een daling, met een daling van het aantal vacatures op jaarbasis met 3,3 procent.

Matthew Johnson, de senior econoom bij makelaar ICAP, zei dat de stijging van het aantal vacatures zou moeten leiden tot een werkgelegenheidsgroei van meer dan 2 procent.

“Dit betekent dat de werkloosheid waarschijnlijk lager zal dalen, en tdat iedereen, van de Reserve Bank af, zich zal blijven zorgen maken over looninflatie,’ zei hij.

Hoge vacatures en lage werkloosheid is een traditioneel recept voor inflatie, met een limietnaar het aantal vacatures dat kan worden vervuld.

Tot dusver is er geen bewijs van looninflatie, waarbij de gemiddelde arbeidskosten grotendeels in lijn met de kosten in de economie stijgen.De volgende inflatiecijfers worden op 24 oktober gepubliceerd.

UBS-hoofdeconoom Scott Haslem zei dat de toename van vacatures zou bijdragen aan hogere inflatie in de laatste maanden van 2007. Hij voorspelde dat de Reserve Bankzou de rente in februari 2008 verhogen om te voorkomen dat de inflatie boven het doelbereik van 3 procent van de RBA uitkomt.

De heer Arnold zei echter dat de toename van het arbeidsaanbod, afkomstig van geschoolde migratie,zou niet leiden tot loondruk.

Je bent misschien geïnteresseerd in