1. Homepage
  2. Nieuws

Persberichten schrijven – Doe het goed

Persberichten schrijven – Doe het goed
0

Persberichten schrijven – Doe het goed

Een goed nieuwsbericht bestaat uit een korte introductie.Journalisten noemen dit een ‘intro’.Dit zou in totaal misschien niet meer dan 25 woorden moeten zijn.Houd er rekening mee dat uw tekst antwoord moet geven op de ‘zes meest opvallende vragen’: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe?Je intro behandelt de meeste, maar niet noodzakelijkerwijs alle.Houd je artikel kort en simpel (Kiss).Onthoud dat nieuws iets nieuws en ongewoons is (zie Galtung en Ruge, ‘Nieuwswaarden’ op Wikipedia).

De tweede zin of ‘lock-in’ bouwt voort op het nieuws in de intro.Bij alinea drie zul je waarschijnlijk het beste of ‘killer’-citaat uit de belangrijkste bron voor je verhaal gebruiken.Schrijf een citaat altijd aan iemand toe.

1.Een nieuwsbericht moet een leesbaar lettertype hebben, meestal 12 punts Arial of Times Roman en dubbele regelafstand.

2.Het artikel moet een uniek trefwoord krijgen om het te identificeren.Dit wordt een ‘vanglijn’ genoemd.Een artikel over een giftige slang dat is verzonden, onopgemerkt in de post, kan bijvoorbeeld de catchline “slang” krijgen en elke pagina van het persbericht dan genummerd Slang…1, Slang…2 enz. Deze informatie wordt rechtsboven geplaatst-handhoek van elke pagina.

Gebruik niet: 1. De naam van een onderwerp, bijvoorbeeld Blair, want als ze beroemd zijn, kunnen er op één dag veel verhalen over hen zijn, of de naam kan worden verward met die van een collega-journalist.Of, een woord dat zo algemeen is, zoals gezondheid, dat er veel verhalen over het onderwerp op dezelfde manier kunnen worden geadresseerd.Een goede slogan zorgt ervoor dat elke pagina van uw persbericht gemakkelijk kan worden herkend in een druk mediakantoor.

3.De by-line, de voor- en achternaam van de journalist, moet linksboven op de pagina worden weergegeven.

4.Tussen de naamregel en de catchline moet de datum worden geplaatst waarop het artikel is geschreven.Deze informatie helpt de redacteur om te beoordelen of een update nodig is, vooral als het artikel een tijdgevoelig nieuwsbericht is.

5.Uw tekst moet een eenvoudige kop van misschien niet meer dan drie woorden boven de intro hebben, om de lezer te vertellen waar het artikel over gaat.Probeer geen pakkende kop in tabloidstijl te gebruiken.Onderredacteuren waken angstvallig over hun baan als kopschrijver.

6.Om de lezer te laten weten dat er meer tekst op komst is, plaatst u onderaan elke pagina MEER VOLGERS, Meer of alleen MF (gecentreerd).

7.Om de redacteur te laten weten dat het artikel compleet is, plaatst u het woord End of ENDS op de laatste pagina.

8.Vergeet niet uw volledige contactgegevens op de eerste of laatste pagina te vermelden.

Belang van presentatie

Proeflezen, proeflezen en proeflezen.Controleer de spelling;vertrouw niet alleen op spellingcontrole.Sommige woorden zijn correct gespeld en zijn niet het woord dat u in de zin wilde opnemen.

Controleer de grammatica.Nogmaals, de grammaticacontrole van de tekstverwerker is tot op zekere hoogte goed. Gebruik de tekstverwerkingssoftware als uw helper, maar onthoud dat u de uiteindelijke beoordelaar bent van nauwkeurigheid.Maak voor elk concept van een persbericht, hoe klein ook, een tekstverwerkingsdocument, geef het een naam en sla het op een schijf, geheugenstick of op de harde schijf op, zodat u er later gemakkelijk naar kunt terugkeren.Bewaar een gedrukte ‘papieren versie’ op een veilige plaats.

Schrijfstijl en volledigheid

Er wordt van u verwacht dat u duidelijk en beknopt schrijft – met volledige zinnen die logisch voortvloeien uitgedachte tot gedachte.

Stel dat uw lezer het materiaal waarover u rapporteert niet heeft gelezen.Leg het probleem aan uw lezer uit alsof hij of zij absoluut niets over het onderwerp weet.Ga er niet vanuit dat uw lezer verstand heeft van jargon of terminologie of dat hij of zij op de hoogte is van de producten, services of het personeel van de organisatie waarvoor u werkt.

Bronnen
Bronnen

Aangezien u niet noodzakelijkerwijs een expert bent op het gebied van het onderwerp waarover u schrijft, is het essentieel dat u de verstrekte informatie gebruikt.Zelfs als u alleen feiten uit een document of website gebruikt, citeer dan de krant, het boek of de internetbron.Dit geeft uw schrijven geloofwaardigheid en autoriteit.Als je de bron niet vermeldt, lijkt het alsof je de informatie probeert te claimen als je eigen creatie.U wilt niet beschuldigd worden van plagiaat.

Wees objectief.

Probeer niet “de eerste persoon” (ik of wij) te gebruiken.Stel zorgvuldig een overzicht samen voordat u begint met schrijven.

Opsommingstekens en korte alinea’s

Breek het materiaal op in korte alinea’s;indien nodig gebruik maken van opsommingstekens.Gebruik zelfs met opsommingstekens volledige zinnen en wees nauwgezet met grammatica en interpunctie.Vertrouw niet op de computer om al uw fouten te corrigeren.Als u opsommingstekens gebruikt, wees dan consistent.

In veel gevallen kunt u opsommingstekens het beste gebruiken om van elke bewering een volledige zin te maken met een hoofdletter aan het begin en een puntaan het einde.

In sommige gevallen wilt u misschien een “inleidende” zinsopener gebruiken.Laat elke opsommingsteken de zin van de inleidende opener afmaken.En wees consistent.

Als u opsommingstekens gebruikt, is het meestal het beste om een ​​enkele spatie in de opsommingstekens te plaatsen en een dubbele spatie voor en na het begin van de beweringen.

Gebruik een positieve toon

Schrijf in een positieve en lekenstijl.Uw doel moet zijn om niemand onnodig te beledigen die mogelijk leest wat u namens uw organisatie hebt geschreven.Hoewel elk probleem waarover je schrijft niet noodzakelijkerwijs helemaal vrolijk en enthousiast hoeft te zijn, kun je met elk probleem een ​​proactieve noot bereiken.

Wees gemoedelijk

Zorg dat je schrijven gemoedelijk klinkt.Zorg ervoor dat u niet benauwd, stijf of ongemakkelijk klinkt.Gebruik geen straattaal of ongepast taalgebruik.Maak contact met de lezer in dezelfde conversatiestijl die u zou doen als u in dezelfde ruimte met hem of haar een gesprek zou voeren.Gebruik dus geen jargon.

Neem de tijd

Om de beste, meest positieve toon voor uw persbericht te krijgen;je moet de tijd nemen bij het schrijven.Je kunt geen grote haast hebben.Dit is vooral belangrijk als je je schrijfvaardigheid al vroeg ontwikkelt.

Proeflees opnieuw om typografische en opmaakfouten te ontdekken.Lees de tekst hardop om er zeker van te zijn dat deze goed klinkt.

Gebruik uw eigen woorden

Maak er geen gewoonte van om gedrukte tekst en online informatie te lezen eneen “kopiëren en plakken” in uw persbericht doen.

De hoogste vorm van succesvol schrijven is leren van wat u heeft gelezen, het in uw eigen woorden samenvatten en rapporterenwat je hebt geleerd.Oefening.Het is erg belangrijk dat je een eigen schrijfstijl ontwikkelt.Als je de woorden van iemand anders gebruikt, klinkt het alsof iemand anders het heeft geschreven.

Vermeld de volledige naam en telefoonnummer (ook buiten kantooruren) in de contactgegevens op deeinde van het persbericht.Aanvullende feitelijke informatie kan worden verstrekt in een opmerking voor de redactie na de contactgegevens.

Dit kunnen biografische feiten en een korte chronologie van relevante gebeurtenissen zijn.Bekijk voor ideeën over persberichten de voorbeelden ervan op de websites van gemeenten en het nieuwsnetwerk van de overheid (www.gnn.gov.uk)

Je bent misschien geïnteresseerd in